Een perfect biertje tappen


De voorbereidingen

Voordat je een biertje kunt tappen is het belangrijk om de bar helemaal schoon te hebben. Door vet en aanslag krijg je sneller dood bier. Als je de bar helemaal schoon hebt begin je met het vullen van de spoelbakken en het klaarzetten van de bierglazen.

Van de twee spoelbakken vul je een spoelbak met water, speciaal reinigingsmiddel en je plaatst de borstels. Plaats een houder met daarop drie borstels en spoel jouw glazen altijd op de middelste borstel, zo worden jouw bierglazen goed gereinigd en alle kanten van het bierglas worden door de borstels geraakt. Na het spoelen moet het water netjes van het bierglas aflopen en mogen er geen droge plekken achterblijven.


Het tappen van een biertje

Voordat je begint met tappen is het zaak om te controleren of je alles goed hebt aangesloten. Stel de CO2 druk goed in en let hierbij ook op de buitentemperatuur. Voor het goed instellen van de CO2 druk voor jouw biertap kunt je gebruik maken van dit schema.

Als je dan gaat tappen zet dan de tapkraan in één keer helemaal open. Het eerste beetje bier laat je op het lekblad lopen en vervolgens houd je het bierglas onder een hoek van 45° onder de tapkraan. Het schuim moet je goed in de gaten houden. Zodra de schuimrand de bovenkant van het glas bereikt doe je de tapkraan in één keer dicht.

Het glas zet je vervolgens op het lekblad neer niet direct onder de tapkraan. Zodra het bier niet meer nadruipt pak je de afschuimer en schuim je het bier met de afschuimer onder een hoek van 45° af. Jouw biertje is nu klaar om gedronken te worden. Als het bierglas nog halfvol is kunt je zien of het schuim mooi aan het glas blijft zitten, als dit het geval is dan was jouw bierglas goed gespoeld.


Terug naar Kennisblog