Waarom bij Lindr biertaps een hogere CO2 druk nodig is

Er valt heel veel te zeggen over de juiste CO2 druk van een biertap. Voor het tappen van een goed biertje is de juiste CO2 druk wel essentieel. Van klanten krijgen wij regelmatig de vraag over de juiste CO2 druk voor hun biertap. De afstelling van de CO2 druk hangt van een aantal factoren af, zoals het soort biertap / biertapinstallatie, diameter van de slangen en koelspiralen, het type tapkraan en dan komt daar nog de omgevingstemperatuur en het soort bier bij. Al deze factoren samen hebben invloed op de afstelling van de CO2 druk.

Voor nu leggen we de focus op Lindr biertaps en biertapinstallaties met de standaard compensator tapkranen die Lindr gebruikt voor het aansluiten van de biertaps en bierkoelers 3/8" slangen (9,5mm buitendiameter) en 8mm RVS spiralen waar het bier doorheen stroomt. Door gebruik te maken van de dunne slangen en koelspiralen is het bier heel snel koel, maar in combinatie met de compensator tapkraan levert dit ook meer weerstand op. Een free flow tapkraan zoals de grote brouwerijen vaak gebruiken geeft minder weerstand aangezien dit eigenlijk een kogelkraan is. Door deze hogere weerstand heb je bij een Lindr biertap / biertapinstallatie direct al een hogere CO2 druk nodig dan bij veel andere biertapinstallaties. Die hogere CO2 druk geldt zowel voor watergeoelde bierkoelers en voor de droogkoelers van Lindr.

De juiste CO2 druk voor een Lindr biertap / biertapinstallatie met een standaard compensator tapkraan is dan ook al minimaal 2,8 bar of meer. Er zijn factoren waardoor je CO2 druk bij een Lindr biertap zlefs nog hoger kan zijn zoals omgevingstemperatuur en het soort bier. Bij het aansluiten van een bierfust heeft de CO2 de neiging om los te willen komen van het bier. Deze reactie is bij een hogere omgevingstemperatuur nog sterker. Om een goed biertje te kunnen tappen kun je dit proces tegengaan door de CO2 druk te verhogen en dus te comprimeren. Ga je met een Lindr biertap tappen bij hoge zomerse temperaturen dan is een CO2 druk van 3,2 of mogelijk zelfs 3,4 bar helemaal niet vreemd.

Ga je andere soorten bier zoals speciaalbieren tappen dan kan een hogere CO2 druk ook noodzakelijk zijn. Speciaalbieren hebben vaak andere alcohol- en CO2 percentages dan de standaard pilsners. De reactie van het los komen van CO2 bij het aankoppelen van een bierfust kan bij deze bieren nog sterker zijn waardoor een hogere CO2 druk noodzakelijk is om dit tegen te gaan.

Bovenstaande CO2 drukken gelden echt specifiek voor Lindr biertaps en biertapinstallaties met een compensator tapkraan.

Andere biertapinstallatie, andere CO2 druk

Als je bijvoorbeeld werkt met een fustenkoeler met een free flow tapkraan met een slang van hooguit 1 meter tot aan de tapkraan dan moet de CO2 druk in dat geval veel lager zijn. Je hebt namelijk maar een korte doorvoerslang die in combinatie met de free flow tapkraan weinig weerstand geeft aan je bier. Het fust staat gekoeld in een fustenkoeler waardoor de factor omgevingstemperatuur ook niet mee speelt en dan is een CO2 druk tussen de 0,6 en 0,8 bar meestal al meer dan voldoende. Heb je bijvoorbeeld een watergekoelde bierkoeler met koelspiralen van 10mm buitendiameter en slangen met een binnendiameter van 8,5mm met een free flow tapkraan dan is de weerstand die je moet overwinnen meer dan bij het voorbeeld van de fustenkoeler, maar weer minder dan bij een Lindr biertap. De juiste CO2 druk zal in dat geval tussen de 1,6 en 1,9 bar liggen.

Een standaard CO2 druk die voor elk soort biertap geldt is er niet. Zoals je al hebt kunnen lezen hangt de juiste CO2 druk af van het soort biertapinstallatie, type tapkraan, diameter van de slangen en koelspiralen, omgevingstemperatuur en dan ook nog het soort bier. Ondanks dat er geen one-size fits all formule voor de juiste CO2 druk is hoop ik dat je met het lezen van dit blog wel meer informatie hebt die jouw kan helpen bij het afstellen van de CO2 druk van jouw biertap.